Autor: Pille Ivask • 17. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tagurpidi majad põrutasid Hiinasse

Eesti esimene tagurpidi maja asub Tartus Eesti Rahva Muuseumi vahetus läheduses.
Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Eesti puitmajade tootja Q-Haus müüb Hiina suurfirmale tagurpidi maju, mida hakatakse tanklates kasutama turismiatraktsioonina.

Ka Tartus paiknev tagurpidi maja on Q-Hausi toodetud. Ettevõtte juht Reino Soots ütles, et hiinlased leidsid nad üles guugeldades. „Vasteid oli tulnud palju ja esimene koht, kuhu vaatama sõideti, oli Poola, teine Leedu ja meie olime alles kolmandad. Pakkusime neile Tartu tagurpidi maja lahendust, olles selle ka enne oma Tartu maja kliendiga kooskõlastanud,“ meenutas Soots.

Tagurpidi majade tellijaks on Sootsi sõnul Shanghai piirkonnas teedevõrgustikku haldav riiklik ettevõte, kellele kuulub ka tanklakett. Q-Hausi tagurpidi majad hakkavadki olema tanklate vahetus läheduses ning need peaksid aitama tanklate külastatavust suurendada.

Allahindlust ei teinud

Soots rääkis, et targurpidi maja elemendid toodeti Q-Hausi tehases Raasikul ja laaditi Hiinasse saatmiseks seitsmesse merekonteinerisse. „Kuna osa materjali kohale toimetamisega oli kiire, saatsime konteinerid Poola ja sealt edasi rongiga Hiinasse,“ ütles Soots.

Ülejäänu läks Hiina aga laevaga. „Kuna esimene maja on tarnitud ja hiinlased panevad selle ise üles, siis selle lõpliku valmimise kuupäev ei ole meie kontrolli all. Küll aga on lepitud kokku järgmiste majade tarned, kui esimene saab valmis,“ avaldas Soots ja lisas, et eeldatavalt saab järgmistest lepingutest rääkida juba juuni alguses.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077